Home Page Image
 
Psychologiepraktijk Toff
Drs. O. Toff /  Psycholoog NIP


Den Haag / The Hague / La Haya

          

 

 

Methoden, Doelen, Problemen, en Gang van Zaken:

 

Methoden:
Ik werk met technieken uit verschillende therapie-soorten, waaronder Cognitieve Gedragstherapie, Oplossingsgerichte therapie, en EMDR. Ik heb ruime ervaring met zo ongeveer alle problemen die passeren in een eerstelijns praktijk. Naar gelang uw doelen en wensen kunnen de therapieën meer of minder intensief zijn, en meer of minder directief. Ik luister graag naar uw behoeften en pas me waar mogelijk hier aan, als het past binnen de behandeling. Ik confronteer waar nodig, ondersteun uw proces en help met het exploreren van uw gevoelens en gedachten. We gaan vooral samen in uw ontdekkingstocht! Naar gelang uw problematiek, leert u bijvoorbeeld hoe u uw angsten kan uitdagen, zich efficiënter te gedragen, en/of positiever over zaken te denken (uw gedachten omzetten naar meer positieve of neutrale gedachten). Ik geef u ‘gereedschap’ die u meestal voldoende helpt na enige tijd zelf verder aan de slag te gaan.
Mocht het toch onvoldoende helpen, of u voelt geen klik, of als ik zelf het gevoel heb dat u elders beter terecht kan, help ik u graag naar de juiste instantie.
Ik kan behandelingen aanbieden in het Engels, Nederlands en Hebreeuws.

 

Uitbreiding over de therapie-methoden:
Cognitief-gedragstherapeutisch werkwijze betekent het zoeken en bewust worden van je gedachten en gedrag bij spanningsopleverende situaties (situaties die je liever vlucht, of waar je verdrietig of boos of bang van wordt). De gedachten worden 'uitgedaagd' en waar mogelijk bijgesteld (meer realistische, helpende gedachten), hetzelfde gebeurt met je gedrag. Stapje voor stapje krijg je hier inzicht en ervaring in. Het is een nieuwe leerproces dus het duurt wel even, maar vaak zijn 8 keer wel voldoende. Je kijk op de wereld, jezelf en de toekomst wijzigt, negatief gekleurde aannames veranderen, waardoor je gevoelens en gedrag positiever en meer passend bij de situatie worden. Ik geef veel uitleg en ruimte voor oefenen, maar het vergt veel van jou om tussen de sessies opdrachten zoals registraties en soms 'gedragsexperimenten' uit te voeren.

EMDR (Eye Movement Desensitisation Reprocessing) is een relatief snelle en aangename methode om grote en kleine traumatische ervaringen te verwerken. Het is zeer doeltreffend. Ik heb het nog niet op afstand (online) geprobeerd, er zijn mogelijk oplossingen hiervoor, die ben ik nog aan het bekijken. Mocht het niet gaan dan is deze methode alleen mogelijk bij mensen die ik in-real-life zie, dus niet online.

Oplossingsgerichte therapie wil in het kort zeggen dat we kijken naar wat wél werkt i.p.v. alleen naar wat níet werkt, en de uitgangspunt is dat cliënt expert is over zijn situatie. Cliënt vindt, met mijn aanmoediging, zélf de beste oplossingen, de capaciteiten liggen al in hem, hij of zij moet het alleen nog ontdekken. Dit is wel heel kort door de bocht, er zijn nog veel meer principes en technieken, maar het geeft een idee. Dit is eigenlijk zowiezo mijn algemene manier van denken over mensen, en ik vind het prettiger dan alléén maar bezig zijn met het negatieve.

Waar nodig ben ik meer directief, deze vorm van therapie vergt meer actieve houding en gerichte sturing van de therapeut. Sommige mensen hebben hier meer baat bij. Waar mogelijk ben ik minder directief en ben ik meer coachend, mee-werkend, bezig.

Doelen:
Doelen kunnen zijn bijvoorbeeld een stabieler emotioneel evenwicht bereiken, prettiger in je vel zitten, leren luisteren naar jezelf, nieuwe zin aan je leven vinden, minder angstig of depressief zijn, rustiger voelen, acceptatie, inzicht krijgen, of belemmeringen opheffen. U kunt bijvoorbeeld leren waarom u op bepaalde zaken steeds hetzelfde denkt of doet, hoe anders naar zaken te kijken en handelen, hoe prettiger, efficiënter, en beter voor uzelf te zorgen, hoe angsten te overwinnen e.d.

Problematiek:
Ik heb ervaring, voornamelijk op individuele basis, met diverse soorten mensen en populaties, vanaf 18 jaar en ouder.
U kunt bij mij terecht voor de volgende problemen:

-Trauma of PTSS (Klachten m.b.t. Post Traumatische Stress Stoornis) -Angstklachten (vage, algemene, of juist specifieke angsten, fobieën of klachten)
-Dwanggedachten of dwanghandelingen (terugkerende hardnekkige gedachten of handelingen die u meerdere malen moet uitvoeren)
-Depressieve gevoelens (eerste keer of terugkerend)
-Slaapproblemen (inslapen, doorslapen, of te vroeg wakker worden)
-Onzekerheden, twijfelzucht, negatief zelfbeeld, niet voor jezelf op durven komen
-Spanningsklachten, overspannenheid of burnoutklachten
-Keuzevragen/levensvragen: moeite met doelen stellen of je doelen nastreven (niet goed weten wat je wil, of niet weten hoe het te bereiken, te weinig motivatie enz.)
-Werk- of studieproblematiek van allerlei aard (weinig motivatie, time-management issues, conflicten, enz.)
-Moeite met aanpassen aan een nieuwe omgeving of situatie
-Moeite met het overlijden van iemand (moeite met accepteren, het ‘een plek te geven’, moeite erover te praten, verschillende emoties die maar ‘blijven hangen’ enz.)
-Relatieproblemen en Communicatieproblemen

Gang van zaken:

Nadat u contact opneemt (liefst) via email, zal u in de regel binnen 1 werkdag antwoord krijgen. Dan maken we een (telefonisch) orienterend afspraak. Het eerste gesprek is mogelijk onwennig, maar het is zeer belangrijk dat u gaandeweg zich veilig en op uw gemak voelt in het contact. het is belangrijk in het eerste, kortere contact, globaal te weten waar u hulp voor zoekt en wat u verwacht; ik zal trachten een inschatting te maken van wat ik nodig zou hebben om u te kunnen helpen en wat ik kan bieden, de frequentie en duur van behandeling. Hierna zullen we een diepere intake gesprek plannen en een behandelplan maken; mogelijk heb ik extra informatie nodig middels bij voorbeeld een vragenlijst.
Ik zal u wellicht opdrachten geven, zoals registraties of anderszins, om uw klachten en gedachten in kaart te brengen, om u uit te dagen, e.d. Het is van belang dat u goed begrijpt wat en waarom u iets doet en dat u goed gemotiveerd bent en blijft. Bij eventuele problemen is het belangrijk dat we zo duidelijk en eerlijk mogelijk naar elkaar zijn, zodat u profiteert van de behandeling, en niet een slecht gevoel op na houdt. Ik geef u 'gereedschap', vragen, een 'spiegel' enz., maar veel werk zal wellicht juist tussen de sessies plaats vinden, als u aan uw opdrachten werkt. Dit verschilt per persoon en problematiek, soms wordt er geen opdracht gegeven.

We zullen er samen aan het werk gaan om uw klachten te verlichten!

Tijden: De gesprekken kunnen in diverse uren van de dag plaats vinden.

Frequentie: Meestal wordt begonnen met één gesprek per week en dit wordt gradueel verlaagt. Dit hangt af van de problemen en wat wij samen afspreken. Ook wordt de voortgang in de gaten gehouden, en zo nodig kunnen we een bepaald traject bijsturen. Eventueel nazorg is altijd mogelijk.

Terug naar boven